bakgrunnsbilde stjernehimmel

Workshop Ungdomsopera

En ungdomsopera i støpeskjeen.

Opera Østfold holder en workshop under Festival of Music for Winds and Percussion som finner sted i Fredrikstad 18.til 24.mai.

Ni ungdommer mellom 15 og 21 år arbeider her intensivt mot det som skal til slutt skal bli Knut Vaage og Tore Vagn Lids nye opera for- og med unge musikere. Arbeidstittelen er For lenge, lenge, lenge sidenen dialog med Astrid Lindgren. Prosjektet blir veiledet av komponist Knut Vaage, librettist/regissør Tore Vagn Lid og dirigent Steffen Kammler.

I sentrum av den planlagte operaen står et paradoksalt fenomen som kan kalles relativ fattigdom. Vi i Norge lever i et rikt samfunn og skulle tro at fattigdomsproblemet var borte.  Allikevel finnes det i tillegg til en økning av fattige i landet også de som føler seg fattige fordi andre er rikere, penere eller mer vellykket i det såkalte overflodssamfunnet. Et ganske vanlig hus krymper til en liten hytte dersom man får et prangende slott rett ved siden av.

Operastykket har latt seg inspirere av Astrid Lindgrens novelle Sunnaneng fra 1954.  Sunnaneng er – som den relative fattigdommen – en nesten oversett liten fortelling. I all sin nådeløse enkelhet forteller den om en tid..“for lenge siden, i fattigdommens dager” hvor det var..“to små søsken som ble alene i verden.” Men – som Lindgren skriver..“man kan ikke være alene i verden, noen må man være hos.” Det er denne teksten som blir operaens port inn mot et moderne eventyr.

For lenge, lenge, lenge siden.. er et pedagogisk prosjekt der ungdommene får være svært delaktige i den skapende prosessen av operaforestillingen. Ideen er å få frem en kreativ og tenkende musiker. Veilederne har skrevet både tekst og musikk som et utgangspunkt for samlingene, men verket utvikles videre hovedsakelig gjennom samtaler med ungdommene.

Lørdag 24.mai avholdes det visning kl 14.00 og kl 16.00 på Scene K60 på Værste i Fredrikstad. Billetter kjøpes på www.billettservice.no og  www.billettservice.no

 

De medvirkende ungdommene er:

Eirik Grødvedt (Sarpsborg), Carl Christian Kure (Sarpsborg), Jonas Hansen (Halden), Nora Huth (Sarpsborg), Christian Gillingsrud, (Sarpsborg), Lone Meinich (Oslo), Victoria Randem, (Oslo), Simen Brenden (Drammen), Mirjam Kammler (Drammen).

 

 

Nettside og Grafisk Design levert av ODIN MEDIA