Vanvittige Wagner

4. mars 2022

Tyske Richard Wagner har skrevet både musikken og librettoen til "Den flyvende hollender", årets oppsetning på Fredriksten Festning. Her er 7 ting vi tipper at du ikke visste om den omdiskuterte komponisten.

Tyske Richard Wagner har skrevet både musikken og librettoen (teksten) til «Den flyvende hollender», årets storoppsetning på Fredriksten Festning. Her er 7 ting vi tipper at du ikke visste om den omdiskuterte komponisten. Har du ikke sikret deg billetter enda? Det kan du gjøre her.

1. Wagner levde et mildt sagt innholdsrikt liv

Livet til Wagner inkluderte hendelser som å rømme landet for å komme unna kreditorer og å bli sendt i eksil på grunn av revolusjonær aktivitet. Han skal også ha forført flere av konene (og en av døtrene) til kameratene sine. Senere fikk han den tvilsomme æren av å være Hitlers favorittkomponist. På den positive siden gjorde han veldig mye for operaen og musikkens utvikling.

Du-du. Du-du. Hører du melodien?

2. Filmkomponister kan takke Wagner

Wagner introduserte “ledemotivet”, musikalske temaer som representerer ulike karakterer i handlingen. I Den flyvende hollender har for eksempel både stormen, den flyvende hollender og den kvinnelige hovedrollen Senta egne temaer. Denne teknikken er senere mye brukt i film. Et eksempel er den urovekkende lille melodien som akkompagnerer haien i Haisommer.

3. Wagner slo av lyset og gjemte orkesteret

På Wagners tid var operaen en del av festen. Lyset var på i salen for at publikum enklere skulle kunne prate sammen, eller hente seg noe å drikke. Det likte ikke Wagner. Da han bygget sitt eget konserthus, Bayreuth Festspielhaus, sørget han for at alt fokuset skulle være på scenen. Lyset ble slått av og publikum ble plassert i amfi for å sikre god sikt. For at heller ikke orkesteret skulle stjele oppmerksomhet, skjulte han de i det som senere skulle bli kalt orkestergraven.

Det ryktes også at setene i salen ble laget hardest mulig for at publikum ikke skulle sovne.

Wagners eget Bayreuth Festspielhaus

4. Det finnes en Wagner-festival med 5 til 10 års venteliste

Hvert år holdes det en egen Wagner-festival i Beyruth. Det var Wagner selv som startet festivalen, og den har siden vært drevet av en av Wagners etterkommere. Her spilles blant annet Wagners episke “Ringen”. Festivalen er vanvittig populær, og det estimeres at rundt 500.000 personer hvert år slåss om de 58.000 billettene. Ventetiden er til en hver tid fra 5 til 10 år eller mer.

5. Wagner satte stemningen i filmklassikeren «Apokalypse nå!»

Takket være Francis Coppola er “Ride of the Valkyries” sannsynligvis Wagners mest kjente musikkstykke i dag. Melodien ble brukt i åpningsscenen i filmen “Apokalypse nå!”. De amerikanske soldatene spiller musikken fra høyttalere i helikopterne sine for å skremme fienden når de ankommer. Det ble langt fra den siste filmen som brukte den samme musikken, og den er en sånn melodi som du sannsynligvis har hørt selv om du tror du ikke har det.

6. Wagner har vært i utallige bryllup

Ikke personlig, altså. Men Wagner er mannen bak den velkjente “Here comes the bride”, som en lang rekke bruder har gått opp kirkegulvet til. Stykket heter egentlig “Bridal Chorus” og er fra operaen Lohengrin.

7. Wagner har søkt nødhavn i Norge

I sitt opprinnelige utkast av “Den flyvende hollender” satte Wagner handlingen til Skottland. Få uker før premieren endret han stedet til Norge. Kanskje ikke så rart, da inspirasjonen til operaen kom etter at han som 26-åring foretok en farlig (og ulovlig) sjøreise fra Riga til London for å unnslippe kreditorene sine. Skipet han var på måtte søke nødhavn i Sandviken på Borøya, i nærheten av Tvedestrand. Heldigvis gikk alt bra, og skipet ankom til slutt London – noen uker senere enn planlagt.

Har du kjøpt billetter?

Den flyvende hollender spilles 15., 17. og 18. juni på Fredriksten Festning, og billettene flyr av sted. Har du ikke sikret deg dine? Det kan du gjøre her.