Historie

Da Fredriksten festning ble valgt som Fylkestusenårssted i 2000-2005 startet også historien om Opera Østfold.

Da Fredriksten festning ble valgt som Fylkestusenårssted i 2000-2005 startet også historien om Opera Østfold. Målet var å bygge Fredriksten festning om fra en militær stridsarena til en nasjonal og internasjonal kulturarena.

Aurora blir til

En helt ny opera av Trygve Madsen med Jon Bing som librettist ble bestilt i et samarbeid mellom Den Norske Opera og Hundreårsmarkeringen Norge 1905 – 2005. Operaen fikk navnet Aurora. Handlingen ble hentet fra Den Store Nordiske Krig og Carl XIIs fall på Fredriksten festning i 1718, og hadde verdenspremiere utendørs på Fredriksten festning i juni 2005.

Østfold fylkeskommune sto som ansvarlig produsent i tett samarbeid med Den Norske Opera og Halden kommune. Oppsetningen ble en publikumssuksess og over 8.000 mennesker overvar forestillingen. Iveren var derfor stor for å sette opp nye operaforestillinger på Fredriksten og allerede i 2007 ble Trubaduren av Giuseppe Verdi oppført.

Suksess blir til distriktsopera

Etter de to suksessfulle oppsetningene tok Halden Kommune og Østfold fylkeskommune initiativ til å opprette Opera Østfold, og i januar 2008 var operaselskapet et faktum. Opera Østfold fikk status som distriktsopera med støtte over Statsbudsjettet fra 2009.

Den første oppsetning som distriktsopera var Turandot av Puccini sommeren 2009 med utsolgte forestillinger. Mona Levin skrev etter forestillingen:

«Med denne oppsetningen av Puccinis storverk, Turandot, er det trolig satt ny standard for utendørs operaoppsetning i Norge.»

Mona Levin, Aftenposten 15.06.2009

Opera Østfold har etter suksessen med Turandot befestet sin posisjon som distriktsopera, og som formidler av utendørsopera til et stort publikum. Et fullsatt Carmen (Georges Bizet) i 2011 ble etterfulgt av Giuseppe Verdis Nabucco i juni 2013 og Giacomo Puccinis Tosca i 2015 – alle til strålende kritikker! I 2017 solgte Tryllefløyten ut to av tre forestillinger, og i 2019 spilte Opera Østold Il trovatore av Verdi på ny på festningen.

Unik i markedet

Opera Østfold har en unik posisjon i markedet. Publikumsmessig er vi størst i Norge ved at vi tilbyr 2.800 sitteplasser i vår amfi-tribune. Derfor kan vi smykke oss med den unike taggen «Norges største utendørsopera».

Vi har en fantastisk arena som er feiende flott i seg selv, og som er den 8. mest besøkte turistattraksjonen i hele Norge med ca. 300.000 besøkende i året. Dette bygger en solid plattform for totalopplevelsen, og skaper en spektakulær visuell ramme til forestillingene.