Slik var Fredriksten Operafestival 2023

22. juni 2023

Vi mimrer tilbake til en helg som badet i nydelig junisol, ekstraordinære operaopplevelser i byens mange flotte omgivelser og varm stemning. Fredriksten Operafestival 2023 gikk av stabelen torsdag 8. juni og spilte seg gjennom påfølgende helg.

Fredriksten operafestival har opparbeidet et enestående entusiastisk og takknemlig publikum, det føles som å være på uteopera i Italia, med trampeklapp, rop og stående applaus som ikke vil ta slutt. Så har festivalledelsen også skapt en unik festival som treffer rett hjem. Den ene overraskelsen etter den andre. Det er høyt nivå, folkelig, vittig, uhøytidelig og på dypeste alvor på en gang. Innertier. Denne festivalen har kommet for å bli, håper nå vi i salen.

Kristin Søhoel, KanDuSi

Med innhold for store og små og operaforestillinger i verdensklasse, ble festivalen en vidunderlig opplevelse for alle besøkende.

Il Ciarlatano

Festivalen startet med en operasjanger ukjent for mange. Publikummere strømmet til Byparken, men lite visste de hva de hadde i vente. Få hadde antatt at de skulle reise hjem fra åpningen med ømme smilemuskler og eufori, men det var resultatet av åpningsforestillingen. Det omreisende operakompaniet Il Ciarlatano ga publikum en minnerik operaopplevelse, der publikum selv ble inkludert i forestillingen.

Il Ciarlatano har bare høydepunkter. Du går inn med et smil og forlater salen med et glis og ømme lattermuskler. Man kan jo ikke annet av en opera hvor sopekoster, spillkort og rosa strømper kastes veggimellom

Hanne Bærkas-Buer, KanDuSi

Opera på reisefot

I løpet av festivalhelgen fikk mange oppleve opera på nært hold. Trioen Renate Ekerhovd, Christina Jønsi og Olga Jørgensen reiste til rundt i byens institusjoner med nydelige toner. På festivalens andre dag holdt de konsert i Skofabrikken og gav senere på kvelden liv til Operanachspiel på Kulturhuset i Halden.

Fredriksten Barokkfest og Operagalla i Fredrikshalds Teater

I 2023 gjentok vi suksessen fra 2021 og inviterte til barokkfest i Fredrikshalds teater. Barokkanerne sammen med Ann Hallenberg, Eirik Grøtvedt og Mariangiola Martello leverte en ekstraordinær operaopplevelse. Stemningen var elektrisk, og det hele endte med stående trampeklapp i ærverdige Fredrikshald Teater.

Den gode stemningen fortsatte i teatret lørdag kveld med festivalens egne Operagalla. En forestilling i to deler spekket av humor, store følelser og vakker operasang. På scenen så vi den musikalske kvartetten Frøy Hovland Holtbakk, Ann Hallenberg, Eirik Grøtvedt og Aleksander Løe Myrling. De ble akkompagnert av Stefan Ibsen Zlatanos og Lars Fredrik Nystad på flygel.

Barnas Operafestival med Sotis og Stripen

Vi ønsker å lage en festival for alle – også barna. Lørdagen under festivalen ble barnas dag. I gangene på Tista senteret kunne man høre lekne operatoner, og barna fikk møte bakgårdskattene Sotis og Stripen. Derfra var barn (og voksne) invitert med til Sparebanksalen Blackbox for en underholdende og lærerik forestilling. Sotis og Stripen tok barna med inn i en bakgård fylt med søppel og fikk raskt hjelp av publikummerne da de skulle rydde. Flora Crocker Ångman, Marika Schultze og Noël Rubli serverte en nyttig og aktiviserende forestilling for barn.

Halden Demenskor med venner

Halden Demenskor holdt sin aller første konsert under operafestivalen 2023. Gjett om vi var stolte. Koret startet opp januar samme år, og er et samarbeid mellom Halden kommune, Halden Frivilligsentral, Demensforeningen, Halden videregående skole og sponset av GP gruppen, Jensen og Scheele Bil og Sparebank 1 Stiftelsen Halden.

På festivallørdagen var det klart for konsert i Byparken. Koret ble ledet av Liv Renate Elnes og akkompagnert av Henrik Falch på piano. På denne høytidelige konserten på Byparken tok koret med seg flere gjester som delte av sine nydelige stemmer. Christina Brynildsen, Eilev Elnes Hovengen og Ludvig Falch delte alle scenen med koret lørdag formiddag.

Operanachspiel på Kulturhuset i Halden

Både fredag og lørdag avsluttet vi kvelden på kulturhuset. Fredagen var det trioen Renate Ekerhovd, Christina Jønsi og Olga Jørgensen som holdt nachspielet i gang.

På lørdag var det operanachspiel i samarbeid med Halden Visescene med Frank Skovrand og Daniel Sandvik på gitar. Kvelden var fylt med gode, gamle skilingsviser. Kan du tenke deg noe bedre enn å avslutte en dag fylt med musikk, med mer musikk?

Afternoon Tea i landlige omgivelser på Østgaard

Solen stekte søndag formiddag, og mennesker ikledd blomstrete tøy og stråhatter fylte opp gressplenen på Østgaard. Det var hvite duker, friske blomster og servering av Afternoon Tea. Festivalens artister var samlet og stod for en opptreden som utstrålte god kjemi, humor og ikke minst musikalsk kvalitet. Dessertkakene ble servert til avslutningen på konserten, som også var avslutningen på festivalen 2023.