Kirsten Flagstad feirer 125 år

25. februar 2020

I 2020 jubilerer Kirsten Flagstad med 125 år. I Halden feirer vi med en Kirsten Flagstad-spesial 27. februar på Bryggerhuset Syd. 

Hun var Den Norske Operas første sjef og en ledende tolker av den norske sangskatten. Hun var sin generasjons opera-superstjerne, publikumsfavoritt, kritikernes yndling, og hun reddet The Metropolitan i New York fra å gå konkurs opp til flere ganger. I 2020 jubilerer hun med 125 år, og i Halden feirer vi det med en Kirsten Flagstad spesial torsdag 27.februar på Bryggerhuset Syd. 


Flagstad gjorde en sensasjonell debut på verdens ledende operascene The Metropolitan i New York i 1935. Hun ble en «overnight-sensation», og hennes stemme er blitt karakterisert som flytende gull på sort fløyel.
Endelig var det en norsk kvinne som gjorde seg bemerket internasjonalt, med en helt særegen musikalitet. Ute i verden hadde folk fra før blitt introdusert for en håndfull nordmenn som Thor Heyerdahl, Henrik Ibsen, Edvard Grieg, Fritjof Nansen og Edvard Munch. Nå ville derimot alle høre og bli kjent med «The Great Flagstad». Til tross for sin enorme suksess var allikevel Amerikanerne skuffet over at Flagstad heller valgte å sitte alene med sine broderier, strikkearbeider og kabaler enn å vise seg i selskapslivet.
Mulig var det redselen for å bli syk som gjorde at hun valgte å ikke delta i det sosiale livet utenfor scenen. I Washington i 1938 skal hun angivelig ha hindret den norske ambassadøren Morgenstierne fra å komme inn i garderoben i en konsertpause fordi han både hadde halsinfeksjon og feber.
Den pinlige diplomatiske episoden ble aldri glemt av ambassadøren. Senere var han pådriver i en svertekampanje av Flagstad som Nazi-sympatisør, og klarte også å forhindre at Flagstad fikk komme tilbake til USA rett etter andre verdenskrig for å gjenoppta sin karriere. 

Flagstad må sies å være en dame med stor integritet og som tok sine valg uavhengig av hva folk syntes. Hun har i ettertid gitt uttrykk for at hun selv aldri hadde utpregede karriereambisjoner, men at omgivelsene og tilfeldigheter drev henne videre. Etter andre verdenskrig ble hun beskyldt for å være Nazi-sympatisør. Da fulgte vonde år med rettslig og personlig forfølgelse, men Kirsten Flagstad ble til slutt formelt renvasket av den norske stat. Kirsten Flagstad gjenerobret skanse etter skanse med sin ubestikkelige sangkunst, og hun seiret i sannhet. Den norske stats utnevnelse av henne som Den Norske Operas første sjef i 1958 utgjorde en glansfull avslutning på en unik karriere og livsløp.
 
Sopran Stina Steingrim Levvel og den prisbelønte pianisten Dorina Komani tar oss på Bryggerhuset Syd gjennom musikalske høydepunkter fra Falgstads karriere, krydret med anekdoter, historier og artige fakta om hennes liv og virke.

Billetter kan kjøpes her: http://bit.ly/2V9BUXU