Digitalt program
Velkommen til Gaetano Donizettis Elskovsdrikken på Fredriksten festning, Norges største utendørs operascene.
Med denne festforestillingen feirer vi Opera Østfolds 20-årsjubileum, 20 år etter den aller første utendørsoperaen på Fredriksten festning.
Vil du vite litt om historien vår, om handlingen i Elskovsdrikken, om komponisten, utøverne eller festningen? Det finner du i menyen under.
Vi er glade for å ha deg med på feiringen!

Solister
Kunstnerisk team
Peter Szilvay
dirigent
Les merIvar Emil Tindberg
regissør
Les merGjermund Andresen
scenograf
Les merAnette Werenskiold
kostymedesigner
Les merPia Virolainen
lysdesigner
Les merMartin Mayer
lyddesigner
Les merIda Kristine Høgbakk
maskedesigner
Les merAnn-Terese Aasen
koreograf/regiassistent
Les merMarit Tøndel Bodsberg
kormester
Les merOrkester
Sammensatt orkester fra Det Norske Blåseensemble og Wermland Operas orkester
Det Norske Blåseensemble

Det Norske Blåseensemble har base i Halden og består av 24 profesjonelle musikere. Med røtter tilbake til 1734 tar de vare på historien, samtidig som de skaper den på ny. Musikerne er klassisk skolerte, men utforsker alle sjangre. DNBE er mangfoldig. Det gjør dem både sjangertro og sjangerløse – alt til sin tid. De ønsker alltid å gjøre musikken til sin egen, oppnå en unik klang og å blåse nytt liv i velkjente verk, enten de spiller klassiske verker, sanntidsmusikk eller jazzproduksjoner. Uansett sjanger setter DNBE stor pris på et godt samarbeid – med lokale aktører, så vel som anerkjente nasjonale og internasjonale solister og dirigenter.
Wermland Operas orkester

Wermland Operas orkester er et framtidsrettet ensemble. Med en herlig oppdagelseslyst og stor respekt for all slags musikk, ulike fora og ulike publikumsgrupper leverer ensemblet en musikalsk magi som aldri slutter å engasjere og spre entusiasme.
Det virkelig spesielle med Wermland Operas orkester er ensemblets fleksibilitet, som viser seg i at musikerne med letthet svinger mellom vidt forskjellig repertoar i vidt forskjellig sammenheng. De spiller alt fra klassiske operaer og operetter som Barbereren i Sevilla og Flaggermusen og mer teknisk avanserte og utfordrende verk som Die tote Stadt og Carmen til musikaler som Les Misérables og Something Rotten samt egne konserter, både klassiske og populærmusikalske. Wermland Operas orkester har samarbeidet med Opera Østfold ved mange anledninger, og vi gleder oss til å dele scene med dem nok en gang.
Kor
Kor – Elskovsdrikken
Årets operakor består av 24 håndplukkede profesjonelle sangere.
Sopran: Amadea Donaji Reksterberg, Guro Utne Salvesen, Hannah Agnethe Pold, Ingrid Margitte Narvesen, Susanna Yttri Solsrud, Ulla Westvik
Alt: Eira Sjaastad Huse, Ema Delac, Eva B. Landro, Ingeborg Stensland, Yulia Denysenko, Greta Andersberg
Tenor: David Almenning, Ludvik Kjærnes, Magnus Fremstad, Martin August Tornquist, Paul Kirby, Tad Davidson
Bass: Brynjar Onsøyen, Alexander Skovly, Carl-Christian Kure, Halvor Kjerkreit, Erlend Jåsund, Filip Håkestad
Handlingen i Elskovsdrikken
Elskovsdrikken i Opera Østfolds tapning:
Det er deilige sommerdager, og vi befinner oss på den italienske landsbygda en gang på 1970-tallet. Den unge og attraktive Adina eier landsbyens bensinstasjon og motell. Både turister, ansatte og lokale ungdommer beruses av varmen. Det bobler og koker i hormonene både hos Adina og den nydelige, men litt tafatte gartneren Nemorino, og også hos den tiltrekkende, men svært selvgode sersjanten Belcore. Til Nemorinos store frustrasjon legger den mer modne og erfarne sersjanten seg etter hans kjære Adina.
En dag kommer den omreisende luringen Dulcamara fra Grünerløkka kjørende med sin food-truck, han selger hjemmelaget øl og diverse andre obskure produkter. Dulcamara viser seg å bli løsningen på Nemorinos problemer: Nemorino har nemlig overhørt Adina lese høyt fra et ukeblad at det visstnok skal finnes en kjærlighetsdrikk som gir eieren uimotståelig tiltrekningskraft. En slik kjærlighetsdrikk finnes selvfølgelig ikke, men den godtroende Nemorino har full tiltro til luringen Dulcamara når han garanterer for drikken. Nemorino betaler henrykt for en flaske som imidlertid utelukkende inneholder sterkvin med høy alkoholprosent. Drikken smaker Nemorino svært godt, og hans selvfølelse stiger betraktelig, både på grunn av alkoholen og vissheten om at han blir uimotståelig.
Adina observerer den nå svært selvsikre Nemorino og undrer seg over det hun er vitne til. Adina og Nemorino har nemlig alltid vært tiltrukket av hverandre, de har hatt et godt øye til hverandre under oppveksten. Adina synes imidlertid at det er lite trøkk og tæl i Nemorino, hun synes han er litt sytete og at han burde ta seg sammen. Men dypest sett elsker hun ham, og kan egentlig ikke tenke seg noen annen.
Gianetta, en lokal jente som jobber hos Adina, har vært en tur i byen og fått høre nytt derfra. Og det er ikke noen hvilken som helst nyhet Gianetta kan viderebringe til landsbyens jenter og damer: Det er nemlig slik at Nemorino har arvet en stor formue fra en nylig avdød onkel. Dette sprer seg som et rykte hos damene, men verken Nemorino eller Adina vet noe om dette ennå.
Dermed flokker damene seg rundt Nemorino. Dette er svært uvant for Nemorino, men han nyter sitt nye liv i fulle drag. Adina ser med store øyne på Nemorios nyvunne tiltrekningskraft og liker svært dårlig det hun ser. For å sette Nemorino på plass benytter hun seg av den kjepphøye sersjanten Belcore, og det faktum at han er klar veldig interessert i henne og klar som et egg. Adina bruker Belcore for å gjøre Nemorino sjalu, og strategien virker over all forventning. Nemorino, som ikke er interessert i andre damer enn Adina, ser sin kjære innlede et forhold til den virile sersjanten. Situasjonen er kritisk for Nemorino, som ønsker å kjøpe mer av den effektive kjærlighetsdrikken. Men han er blakk, og Dulcamara selger ikke på kreditt. Hva skal Nemorino gjøre?
Sersjanten Belcore får melding om at både han og troppen hans blir beordret og må dra samme dag. Belcore har forstått at Nemorino er en rival, og overhører at han er i pengeknipe. Han tilbyr å hjelpe Nemorino med penger, han har bare å verve seg som soldat, så kan han få forskudd i kontanter med det samme. Nemorino slår til og får cash, slik at han kan kjøpe mer av den effektive kjærlighetsdrikken. Ulempen ved den inngåtte handelen er at Nemorino samtidig blir kalt til tjeneste i krigen. Dette er en fortvilet situasjon, men når han får signaler fra Adina om at hun ikke vil ha ham, kan alt være det samme. Nemorino bestemmer seg for å dra i krigen, siden alt er tapt.
Adina har i mellomtiden fått kjennskap til at Nemorino har kjøpt det han trodde var en kjærlighetsdrikk med ett eneste mål for øye, nemlig å få henne selv til å bli forelsket i ham. Adina smelter og innrømmer til slutt sin kjærlighet til Nemorino. Dette satt langt inne, men nå våger hun for første gang å uttrykke dette i klartekst. Adina betaler Nemorinos gjeldsbevis og frir ham derved fra kontrakten med militæret. Og Belcore drar videre med full visshet om at hans tiltrekningskraft har uforminsket styrke, og at han er guds gave til damene. Samtidig danner det seg en lang kø ved Dulcamaras food-truck, for alle ønsker nå å kjøpe den magiske kjærlighetsdrikken som har vist seg å forårsake de vidunderligste ting. Nemorino får vite at han har arvet en formue, og Adina og Nemorino drar stormforelsket av gårde på bryllupsreise i en åpen italiensk sportsbil.
Buss til og fra forestilling
Opera Østfold har inngått et samarbeid med Sharebus om busstransport til og fra forestilling. Bussene går i utgangspunktet fra Oslo, Moss, Sarpsborg og Fredrikstad, men du kan også ønske deg andre ruter og stoppested gjennom landingssiden de har satt opp. Her finner du den:
Fredriksten festning - militært minnesmerke og utendørs kulturarena
I 1999 valgte Østfold fylkeskommune Fredriksten festning til Østfold fylkes tusenårssted. Dette økte festningens betydning til noe langt mer enn det store og viktige militære minnesmerket den lenge har vært. I dag er den også Østfolds største og viktigste møteplass og utendørs kulturarena, og hvert år blir Fredriksten besøkt av mer enn 300 000 mennesker. I tillegg til utendørsoperaen gjennomføres blant annet landstreff for russen, flere konserter, bilutstillinger, julemarked og sykkelritt, og «Allsang på Grensen ble sendt herfra i 16 sesonger. De spektakulære festningsmurene gir arrangementene en unik atmosfære.
«Ofte beleiret, aldri beseiret!»
Båhuslen gikk tapt til Sverige ved freden i Roskilde i 1658. Krigen startet opp igjen like etter, og 3 ganger i løpet av 18 måneder prøvde svenskene å ta og komme forbi Halden.
Her var det kun improviserte forsvarsverk da, men de holdt stand. Det var åpenbart behov for en ny sterk grensefestning, og Fredriksten festning ble påbegynt i 1661.
Gjennom nesten 250 år vernet den nye festningen grensen mot sør. Fredrikstens betydning for dannelsen av Norge som egen stat kan neppe overvurderes. Festningen har vært åsted for noen av de mest dramatiske og blodige hendelser i norsk historie, og er derfor et viktig nasjonalt kulturminne. I 1716 brente innbyggerne selv ned byen for å jage Karl XIIs soldater ut, og i 1718 falt svenskekongen foran festningens murer. I august 1814 var den seige forsvarskampen her sterkt medvirkende til at Norge fikk beholde grunnloven og stor grad av selvstendighet i en løselig union med Sverige. I 1905 var Fredriksten opprustet med moderne våpen og et viktig kort i forhandlingene som ledet frem til den endelige norske selvstendighet.
Fredriksten har blitt angrepet mange ganger, men aldri erobret i kamp. Derfor sier haldenserne med stolthet: «Ofte beleiret, aldri beseiret!» Festningen deler sin ærerike historie med Halden by og dens innbyggere, og lokalbefolkningen føler et sterkt eierskap til festningen. Det er med stor stolthet man hver 17. mai synger det 4. vers i «Ja, vi elsker», der Halden (Fredrikshald) er eneste norske by nevnt i hele nasjonalsangen.
En mangfoldig arena
Fredrikstens omfangsrike arealer gir rom både for store folkelige arrangementer og for stille vandring i de spesielle omgivelsene. Så snart den første snøen er falt, blir skråningene erobret av barnefamilier med akebrett på slep.
Festningen eies av Forsvarsdepartementet og forvaltes av Forsvarsbygg. Fredriksten er en militær hedersfestning, som innebærer at den har egen kommandant, at det flagges hver dag og at det skytes salutt ved høytidelige anledninger.
På festningsområdet finnes i dag et moderne hotell, campingplass, flere spisesteder og selskapslokaler. Området har mange kilometer med gangveier, natursti, festningsløype og lekeplass. I indre festning er det museum, turistkontor og gratis historisk lyd- og lysspill hver kveld. Det brukes mye ressurser på vedlikehold og utvikling.
Velkommen til Fredriksten festning – Haldens store stolthet!
Spise før forestilling?
Opera er aller best når magen er fornøyd! Vi kan anbefaler et godt måltid på en av festningens gode restauranter før forestilling. Både Restaurant Curtisen og Kongshallene har åpent for sultne operapublikummere. Bestilling direkte til restauranten.
Curtisen: 959 98 184
Kongshallene: 69 18 67 90 eller lacb@online.no
Fredriksten Hotell: 69 02 10 10 eller post@fredrikstenhotell.no
Det vil også bli mulig å kjøpe enkel mat og drikke inne på arenaen. Her er det åpent fra klokka 20.00.
Praktisk info for deg som skal på utendørsopera
Er du klar for utendørsopera på Fredriksten festning? Arenaen er ganske stor, og alt foregår utendørs. Under finner du en del informasjon det er lurt å lese gjennom.
Sikkerhet
Ved en eventuell evakuering er Karl XII-støtten på stevnesletta oppsamlingssted. Instrukser blir gitt over høyttaleranlegget. PSS Securitas og Røde kors er til stede under forestillingen for din sikkerhet.
Huskeliste
- Sjekk værmeldingen på forhånd. Det er ikke lov med paraply, men det kan være lurt med regntøy.
- Ha på varme klær
- Ha med ryggsekk med ekstra klær. Temperaturen synker raskt når kvelden siger på.
- Det kan være greit å ha med sitteunderlag og pledd.
- Det er ikke lov å ha med mat og drikke. Du får kjøpt mat og drikke på arenaen, eller du kan ta med deg vannflaske uten innhold og fylle den med vann etter at du er kommet inn på arenaen. Toalettene er koblet til kommunalt vann og avløp.
Finn festningen!
For å komme til Halden kan du bruke bil, buss, tog og båt. For å komme til Fredriksten festning kan du kjøre med bil, ta taxi eller gå opp. Det kan være lurt å bestille taxi på forhånd fra Halden taxi.
Er du i sentrum av Halden og ønsker å gå opp til Fredriksten festning, har du 2 alternativer:
- Peder Colbjørnsensgate: Start fra Halden torg og følg Peder Colbjørnsensgate med stien opp til indre festning. Turen har en god stigning og vil ta cirka 20 minutter i vanlig gangtempo.
- Festningsgata: Start fra Halden torg og følg Festningsgata opp til Fredriksten festning. Her kan du velge å ta trappene opp eller følge grusvei opp til festningen. Turen har en god stigning og vil ta ca 20 min i vanlig gangtempo.
Opera Østfold har inngått et samarbeid med Sharebus om busstransport fra Moss, Fredrikstad, Sarpsborg og Oslo sentrum, du finner mer informasjon om dette her.
Finn fram på opera-arenaen!
- Du kjører inn til parkeringen fra Iddeveien, som går langs Fredriksten festnings østlige side
- Toaletter er plassert ved hovedinngangen til høyre når du kommer inn på opera-arenaen
- Telt som selger mat, drikke og snacks finner du til venstre for hovedinngangen til opera-arenaen. Her kan du betale med Vipps, kort eller kontant. Salget stenger 21.45
Åpningstider
Opera-arenaen åpner kl. 20.00. Vi anbefaler alle å være ute i god tid før forestillingsstart, slik at dere finner deres plass i tribunen. Tribunen har plass til 2200 mennesker.
Parkering
Parkering skjer på Fredriksten festnings parkeringer med inngang fra RV 220, Iddeveien. Det er parkeringsvakter som organiserer parkeringen. Parkering koster 50 kr, er merket med plakater ved innkjøringen til Fredriksten festning og kan betales med Vipps, kort eller kontanter.
Handicapseter
Handicapseter reserveres ved å kontakte Opera Østfold på telefon 907 44 110 eller elnes@operaostfold.no
Scenekort
De som har scenekort, kan ta kontakt med Opera Østfold på telefon 907 44 110 eller elnes@operaostfold.no for bestilling av billetter.
Hva kan du ikke ta med inn?
Gjenstander som er forbudt etter norsk lov, er selvsagt ikke tillatt på opera-arenaen. Vaktpersonalet kan nekte publikum å ta med gjenstander som de vurderer kan utgjøre en risiko inne på området. Unntak kan gjøres ved spesielle behov. Ta kontakt i god tid for å avklare dette.
Det er ikke lov med:
- Medbrakt mat og drikke
- Spesielt brannfarlige væsker eller gjenstander
- Paraplyer
- Kamerautstyr med avtagbar linse og videokamera
- Selfiestang eller lignende
- Spisse/skarpe/farlige gjenstander
- Lydopptaksutstyr
- Dyr
Vi ønsker alle en magisk operaopplevelse!
Har du 5 minutter?
Vi vil gjerne bli bedre kjent med menneskene som besøker oss, og håper du vil ta deg tid til å svare på en liten spørreundersøkelse.