– Nemorino ligner på meg

15. mai 2025

Snart står Eirik Grøtvedt på scenen på Fredriksten festning for tredje gang. Sarpingen kjenner seg hjemme både på festningen og i rollen han gestalter.

Snart står Eirik Grøtvedt på scenen på Fredriksten festning for tredje gang. Sarpingen kjenner seg hjemme både på festningen og i rollen han gestalter.

At Eirik Grøtvedt skulle bli operasanger, lå på ingen måte i kortene fra starten av. Bortsett fra en mormor som spilte piano, var det ingen i familien som drev med musikk i det hele tatt, og det var via barneteater i hjembyen han ble glad i musikk. Derfra gikk veien til musikklinja, hvor han ble introdusert for klassisk musikk. Han skjønte fort at det var noe han ville drive med. Men han var kommet langt inn i studietiden før han fikk fot for opera.

– Som sangstudent likte jeg bedre å synge romanser og lieder, det var først da jeg begynte å synge litt opera at jeg skjønte hva det var. Men nå synes jeg det er lite som kan måle seg med opera. Når det klaffer på alle områder – det sceniske, det musikalske, scenografi, orkester – kan det være helt utenomjordisk, sier han begeistret.

Eirik, Frøy, Jørgen og Eline på regiprøver til Elskovsdrikken

Naiv romantiker

Når Eirik han snart inntar scenen på Fredriksten festning, er det i rollen som den forelskede Nemorino. Ifølge Grøtvedt selv er dette en rolle som passer ham som hånd i hanske, for bondesønnen fra den italienske landsbygda har opptil flere karaktertrekk til felles med unge Eirik fra Sarpsborg.

– Nemorino er litt naiv, litt tiltaksløs og ganske enkel, samtidig litt distre, han soser litt rundt og skjønner ikke helt hva som skjer. Han er en håpløs romantiker, det er alltid hjertet som styrer hvor han går. Han ligner nok på meg på mange måter. Likevel går det jo bra, både med Nemorino og meg, så en porsjon flaks spiller nok med her, humrer Eirik Grøtvedt.

Ulikt alle andre operascener

Samtidig kan det jo ikke være bare sosing og flaks, når den unge tenoren faktisk har gått hen og fått fast solistjobb ved Den Norske Opera og Ballett. Der gjør han mellom 4 og 6 produksjoner hvert år, i tillegg til enkeltproduksjoner utenfor operahuset, som nå med Opera Østfold. Men å prioritere en produksjon på Fredriksten festning er en selvfølge for sarpingen, som i sommer deltar i operaen på festningen for tredje gang.

– Det er utrolig gøy å komme opp på festningen og skape en liten verden der oppe. Fredriksten er et helt unikt sted! Det er lite som kan måle seg med opera på festningen, både i Norge og internasjonalt. Det er rett og slett ulikt alle andre steder man gjør opera, framhever Grøtvedt.

Eirik som tjeneren Ruiz i Il Trovatore på Fredriksten i 2019.

Vind og vær forsterker opplevelsen

Eirik Grøtvedt har gått gradene som sanger på Fredriksten festning. Første gang han var med, var som korist i Tryllefløyten i 2017. På Il Trovatore i 2019 hadde han en mindre rolle som tjeneren Ruiz, og i år er det altså tid for hovedrolle. I tillegg til de fantastiske omgivelsene har han gode minner om vind og vær som forsterker opplevelsen for både utøvere og publikum.

– På Il Trovatore hadde vi rock´nroll-vær en av kveldene, og det var utrolig effektfullt og spennende! Når man maner til krig fra festningsmuren samtidig som været står på, det er en heftig opplevelse. Men årets produksjon er jo egentlig på den italienske landsbygda, så da blir det sikkert vakkert vær, mener Eirik Grøtvedt.