Et liv med kostymer
29. mars 2025
Kostymedesigner Anette Werenskiold brenner for scenen Hun forteller historier ved hjelp av kostymer, og vet bedre enn noen at klær skaper folk.
Kostymedesigner Anette Werenskiold brenner for scenen. Hun forteller historier ved hjelp av kostymer, og vet bedre enn noen at klær skaper folk.
Da Anette Werenskiold var liten, drømte hun om å jobbe med noe kreativt. Moren lærte henne å sy klær, og på videregående gikk hun sømlinje. Men det var da hun begynte som kostymedesigner for det lokale teaterlaget, at hun virkelig fikk fot.
– Jeg ble helt hekta på å være med og lage teater! Jeg kunne jo sy klær, men med kostymedesign kan du fortelle historier, sier Anette Werenskiold.
Å skape noe sammen
Og det har hun gjort siden. Etter fullført master i klesdesign og kostymedesign ved Kunsthøgskolen har hun designet kostymer for store og små scener over hele landet, både teaterforestillinger, musikaler og opera. Blant de største scenene hun har designet kostymer for, er Fredriksten festning i særklasse. To ganger tidligere har hun vært kostymedesigner for utendørsoperaene til Opera Østfold: på Tryllefløyten i 2017 og Den flyvende hollender i 2022. Anette elsker det å jobbe sammen i det kunstneriske teamet som består av blant annet scenograf, regissør og lysdesigner.
– Sammen dykker vi ned i kulturhistorie, drakthistorie, kunsthistorie og gjerne også historien til et sted, det blir mange små forskningsprosjekter. De ulike fagene som virker sammen på scenen samtidig – når de går sammen på en spennende måte, er det helt fantastisk å være med på! sier Werenskiold entusiastisk.

Anette Werenskiolds kostymer i Tryllefløyten på Fredriksten festning.
Romantisk komedie
I arbeidet med Elskovsdrikken kom grunnideen fra scenograf Gjermund Andresen, som foreslo at handlingen skulle spille seg ut med en klassisk diner/bensinstasjon som samlingspunkt. Dermed tok de fatt på den tidsepoken da disse var på sitt fineste: 60-tallet. Derfra har de plukket fargepaletten og fine snitt og linjer, men ellers har de brukt de epokene de trenger og har lyst på.
– 60-tallet er et startpunkt med sine lyse, muntre farger. Men sersjant Belcore, alfahannen fra krigen, har et kostyme inspirert av en av storhetstidene på Fredriksten festning. Så har vi blandet inn litt 1920-tall fordi det er fint, og så har vi kramkaren Dulcamara, som er en hipster fra Grünerløkka i vår egen tid, forteller kostymedesigneren.
I tillegg til tidsepokene henter de inspirasjon fra sjangeren til det stykket de jobber med. Elskovsdrikken er en opera buffa, en komisk opera, og hadde den vært en film, ville den vært en romantisk komedie, lett og inderlig. Dette er en sjanger som krever tydelige typer, og dermed også tydelige kostymer, for kostymene forteller mye om personene inni. Det typiske plottet i en romantisk komedie er et par som egentlig ikke passer sammen, og dette kan man også se på kostymene til paret i Elskovsdrikken, Adina og Nemorino.
– Adina er en snerten ung kvinne, rask i støvlettene og med korte skjørt. Nemorino er en litt treig bonde med støvler, bikkje og traktor. Du ser tydelig at de er motsetninger, men de tiltrekkes av hverandre, forklarer Anette.
Tydelige typer
Adinas diner befolkes av en brokete gjeng – en damegjeng og en herregjeng som jobber der, og en hel del gjester av ymse slag. For som i operaer flest er det en mengde statister på scenen, og et relativt stort kor som også fungerer som et scenografisk element. Statistene og koret brukes visuelt for å bygge opp hovedkarakterene.

Anettes typetegninger til Elskovsdrikken.
– Alle må være tydelige typer. Generelt må man male med bredere penselstrøk når man designer for den store scenen, linjene må være tydeligere, sier kostymedesigneren.
Anette Werenskiold syr ikke kostymene, det er et arbeid som settes ut på anbud. Til Elskovsdrikken er det et firma i Ungarn som syr de fleste kostymene, men de enkleste kostymene sys av elever ved KDA (kunst, design og arkitektur) på Glemmen videregående skole i Fredrikstad. Slik har det vært siden den aller første utendørsoperaen på Fredriksten festning, og dette er en ordning Anette har stor sans for.
– Jeg synes dette er veldig fint. Det er så bra å bruke lokale krefter, og så har jeg jo et håp om at noen av dem kan bli bitt av basillen og få lyst til å drive med kostymedesign, forteller hun.
Intense dager på festningen
For at kostymedesign er et fag Anette Werenskiold brenner for, er det liten tvil om. Og hun gleder seg stort til intense dager på Fredriksten festning i juni. Selv om alt er skreddersydd til hver enkelt aktør, og hun har designet kostymene med tanke på hvordan det skal se ut på Fredriksten, blir det alltid en del justeringer de siste dagene, og litt improvisasjon underveis for å få dem til å skinne litt ekstra.
– Det er fantastisk morsomt å se kostymene på scenen. Og når lyset kommer på, sammen med scenografien, musikken, regien og alt – det er helt magisk!