Il Ciarlatano

Dato Tid Sted
08. jun 2023 Byparken Halden kl. 20.00 Byparken Halden Kjøp

En opera full av humor og gjøgleri med elementer fra gateteater og Commedia dell’arte.

Intermezzo med suksess!

Da den kjente italienske operakomponisten Giovanni Battista Pergolesi urfremførte sin opera Adriano in Siria i 1734 på Teatro San Bartolomeo i Napoli, ble det alvorlige stykket en fiasko. Imidlertid hadde komponisten skrevet – slik det vanligvis ble gjort den gang – et intermezzo, en morsom liten pauseopera, Den listige bondekvinnen. Denne ble en suksess! Mange operakompanier har siden da reist Europa rundt med dette mesterverket som stadig fikk nye titler, og som nå går under navnet Il Ciarlatano.

Med Il Ciarlatano gjorde Pergolesi noe helt spesielt: ingen flere helter på scenen, alle figurene fra de gamle legendene og verdenshistorien erstattet av de vanlige menneskene. Livietta, jenta fra landet, som nå spiller hovedrollen, er ikke bare veldig sympatisk, men også veldig smart. Hun klarer å fange den utspekulerte skurken Tracollo. Det at de til slutt forelsker seg og finner hverandre er det siste strålende poenget med den lille operaen.

Produsenten av denne oppsetningen, Ärt House, beskriver handlingen som morsom, ironisk og underholdende. Denne produksjonen inneholder mange elementer fra gateteater og Commedia dell’arte*. Både operakjennerne og de som aldri har sett en opera før vil ha glede av å oppleve både den vakre og den morsomme siden av kunsten.

*Commedia dell’arte er en tradisjonell, italiensk teaterform med faste rolleskikkelser og komisk handling. Skuespillformen begynte i renessansen på 1500-tallet som en friere variant av samtidas skrevne, italienske lystspill, commedia. Ordet betyr «håndverkerkomedie», det vil si en komedie skapt av håndverkere, altså profesjonelle skuespillere, til forskjell fra de lærde amatørenes mer tekstbaserte teater.

Medvirkende

Anna Manske, Livietta (mezzosopran)
Dietrich Henschel, Tracollo (baryton)
Adrian Schvarzstein, Facenda (Tracollo venn)
Thomas Höft, Fulvia (Liviettas venn)
Didac Cano, Factotum (akrobat)
Ensemble La Baldracca (aka Ārt House 17)
Michael Hell (musikalsk ledelse)

Varighet: 1 t. 40 minutter inkludert pause