Fredriksten Operafestival 2021

31. januar 2023

Vår første operafestival – en uke full av magiske operaopplevelse for alle!

Festivalåpningen – Don Giovanni i Fredrikshalds Teater.

En gammel drøm

Det var etter nøye vurderinger av koronasituasjonen høsten 2020 at Opera Østfolds styre fattet vedtak om å flytte den planlagte utendørsproduksjonen i 2021 «Den flyvende hollender» til juni 2022. Den tunge avgjørelsen åpnet da døren for en av operasjefens gamle drømmer. Drømmen om en operafestival i Halden. Noe som er annerledes, fanger bredt og gir alle en sjanse til å bli bedre kjent med opera. Operafestival ble det, i en uke i juni fylte vi byen med opera.

Vi presenterer en operafestival med høy kunstnerisk kvalitet, den skal inneholde noe for alle. Det blir på dagtid og på kveldstid, det blir utendørs og det blir innendørs.

Pål Scott Hagen, operasjef

Opera for barn og unge

Under festivalen hadde vi flere forestillinger for og med barn og unge.

Vi var en del av Verdensbro sitt herlige gratisarrangementet Barnas sommerfest i Busterudparken. Vi spilte forestillingen Operakofferten i Black Box. I Ekserserhuset på Fredriksten festning kunne vi stolt presentere en splitter ny operaforestilling basert på det morsomme materialet om Ruffen og Den flyvende hollender av Tor Åge Bringsværd og Thore Hansens bok, og i hagen utenfor ekserserhuset hadde vi tegneverkstedd.

For andre gang samarbeidet vi med Musikklinja ved Greåker Videregående skole om konserten «Med opera på timeplanen». Musikk, dans og drama ved Halden videregående skole inviterer til sommerkonsert som en del av festivalen.

Variert program

Det ble en musikalsk helaften i Brygga kulutursal da Heidi Gjermundsen Broch og Sanne Kvitnes ga sin hyllest til musikaluniverset. På Haldens Klub inviterte tenor Petter Moen og sopran Cornelia Beskow til romantikk og skjønne toner under Liederaften. Vi holdt også ettermiddagskonsert i hagen til Frivilligsentralen med sopranen Stina Levvel og barytonen Magnus Dorholt Kjeldal.

Out and about

På Vannvogna Konsert og Kunsthall hadde vi tre forestillinger i løpet av festivalen. The Telephone – en kort, komisk opera fra 1947om hvor distraherende og inngripende det var da hustelefonen gjorde sitt inntog i våre liv. Like relevant i dag! Livet på Scenen – hvor vi med gode historier fikk et innblikk i livet på og bak scenen. I Lyse netter og lyse toner fikk den internasjonale operastjernen Caroline Wettergreen og pianisten Reza Aghamir skinne i en times konsert.

Vi serverte Afternoon Tea på Østgaard i Berg. Smakfulle herligheter på tre etasjers fat omgitt av vakre omgivelser, og vakre toner fra hele syv operasangere. Vi tok turen ut på Iddefjorden med båten MS Vesleø II for et boblende operacruise sammen med sopran Mathilde Salmi Marjavara, baryton Aleksander Nohr og pianist Dorina Komani.

Underholdning i verdensklasse

I Fredrikshalds Teater ble vi gjestet av verdensstjernen Ann Hallenberg som sammen med Barokkarnerne og gjestesolist tenoren Magnus Staveland gav oss det beste fra barokken.

Barokkgalla med Ann Hallenberg ble et bevis på at Fredriksten Operafestival virkelig leverer høy klasse. Trampeklapp underveis, ekstranummer i fleng og en sjelsettende Lascia la Spina som en fem minutters andakt til slutt.

Jon-Harald Thorsås, Kandusi Halden

Avslutningsvis inviterte vi til en feiende flott operagalla i Brygga kultursal sammen med fire solister og dirigenten som året etter skulle medvirke i Den flyvende hollender på Fredriksten festning.

 Bass Petri Lindross, sopran Cornelia Beskow, baryton Kosma Ranuer, dirigent Peter Szilvay og tenor Petter Moen.

Alle foto: Stein Johnsen / Contentvideo.no