bakgrunnsbilde stjernehimmel

Historie

Foto fra Aurora-forestillingen Aurora. Foto: Stein Johnsen

Historien om Opera Østfold startet med at Østfold fylkesting valgte Fredriksten festning som Fylkestusenårssted for prosjektperioden 2000 – 2005. Et av delprosjektene i Fylkestusenårsstedet var Møteplassen. Målet i delprosjektet var å starte arbeidet med å bygge Fredriksten festning om fra en militær stridsarena til en nasjonal og internasjonal kulturarena.

Aurora blir til

I samarbeid med Den Norske Opera og Hundreårsmarkeringen Norge 1905 – 2005 ble det bestilt en ny opera av Trygve Madsen med Jon Bing som librettist. Operaen fikk navnet Aurora. Handlingen ble hentet fra Den Store Nordiske Krig og Carl XII fall på Fredriksten festning i 1718.

Foto fra Turandot-forestillingen

Turandot. Foto: Stein Johnsen

Aurora hadde sin verdenspremiere utendørs på Fredriksten festning i juni 2005. Østfold fylkeskommune sto som ansvarlig produsent i tett samarbeid med Den Norske Opera og Halden kommune. Oppsetningen ble en publikumssuksess og over 8000 mennesker overvar forestillingen. Iveren var derfor stor for å sette opp nye operaforestillinger på Fredriksten og allerede i 2007 ble Trubaduren av G. Verdi oppført.

Suksess og distriktsopera

Som et resultat av de to to suksessfulle oppsetningene tok Halden Kommune og Østfold fylkeskommune høsten 2007 initiativ til å opprette Opera Østfold / Fredriksten Festning. Et likeverdig samarbeid mellom de to partene førte til opprettelsen av Opera Østfold / Fredriksten Festning i januar 2008. Opera Østfold fikk status som Distriktsopera med støtte over Statsbudsjettet fra 2009.

Opera Østfolds første oppsetning som Distriktsopera var Turandot av Puccini sommeren 2009 med utsolgte forestillinger. Mona Levin skrev etter forestillingene: «Med denne oppsetningen av Puccinis storverk, Turandot, er det trolig satt ny standard for utendørs operaoppsetning i Norge.» (Aftenposten, 15.06.09).

Etter suksessen med Turandot har Opera Østfold befestet sin posisjon som distriktsopera og som en formidler av utendørsopera til et stort publikum i Fredriksten festnings spektakulære omgivelser. Et fullsatt Carmen (Bizet) i 2011 ble etterfulgt av Giuseppe Verdis Nabucco på Fredriksten festning i juni 2013, og Puccinis Tosca i 2015 – til strålende kritikker. I 2017 venter Tryllefløyten.

Nettside og Grafisk Design levert av ODIN MEDIA