Festningen

I 1999 valgte Østfold fylkeskommune Fredriksten festning til Østfold fylkes tusenårssted, noe som økte festningens betydning som kulturarena og møteplass. I dag er den Østfolds største og viktigste utendørs kulturarena, og hvert år blir Fredriksten besøkt av mer enn 300.000 mennesker. I tillegg til utendørsoperaen gjennomføres blant annet «Allsang på Grensen», bilutstillinger, matfestival, julemarked og sykkelritt. Den eldgamle historien som sitter i murene gir arrangementene en unik atmosfære.

Fredriksten ble bygget etter at Båhuslen gikk tapt til svenskene ved freden i Roskilde 1658. Det var behov for en ny sterk grensefestning, og gjennom nesten 250 år har Fredriksten vernet grensen mot sør. Fredrikstens betydning for dannelsen av Norge som egen stat kan neppe overvurderes. Festningen har vært åsted for noen av de mest dramatiske og blodige hendelser i norsk historie, og er derfor et viktig nasjonalt kulturminne. I 1718 falt den svenske kong Karl XII foran festningens murer. Fredriksten har vært angrepet mange ganger, men aldri erobret i kamp. Derfor sier haldenserne med stolthet: «Ofte beleiret, aldri beseiret!»

Festningen deler sin ærerike historie med Halden by dens innbyggere, og lokalbefolkningen føler et sterkt eierskap til festningen. Fredrikstens store arealer gir rom både for store folkelige arrangementer og for stille vandring i de spesielle omgivelsene. Og barnefamilier med akebrett på slep erobrer skråningene så snart den første snøen er falt.

Festningen eies fortsatt av Forsvarsdepartementet og forvaltes av Forsvarsbygg. Fredriksten er en militær hedersfestning, dette innebærer at den har egen kommandant og at det skytes salutt ved høytidelige anledninger.

På festningen finnes i dag et moderne hotell, campingplass, flere spisesteder og selskapslokaler. På området er det mange kilometer med gangveier, natursti, festningsløype og lekeplass. I indre festning er det museum, turistkontor og gratis lyd- og lysspill hver kveld.

Fredriksten er den perfekte rammen for utendørsopera og de historiske omgivelsene bidrar sterkt til å gi publikum en unik og spektakulær opplevelse. Men Fredriksten har mye å by på i tillegg til opera, så velkommen tilbake for å oppleve mere av festningen.