Bestill billetter

Den flyvende hollender

I 2021 fremfører Opera Østfold Den flyvende hollender. Komponist og librettist er Richard Wagner. Operaen er komponert i 1841 og uroppført den 2. januar 1843 i Dresden.

Vi har lenge hatt en drøm å kunne fremføre denne operaen utendørs på Fredriksten og fikk nå muligheten! Vi er allerede i gang med å engasjere kunstnerisk team og solister. Så langt har vi engasjert regissøren Ivar Tindberg. Dere kjenner han fra før. Han var regissør på vår oppsetning av Tryllefløyten i 2017, sier operasjef Pål Scott Hagen.


«Den flyvende hollender» er sannsynligvis bare en skrøne. Fortellinger om skipet begynte å sirkulere blant sjøfolk på slutten av 1700-tallet. En av historiene handlet om et ikke navngitt nederlandsk skip som ble fanget i et voldsomt uvær ved «Kapp det gode håp». Skipperen sverget på at han ville ri stormen av om det så var det siste han gjorde. Men skipet kantret og sank. Mange sjøfolk har siden insistert på å ha sett «den flyvende hollender». Ofte i uvær der det viste seg omgitt av et spøkelsesaktig hvitt skjær og nærmest fløy over bølgene. I enkelte historier var synet av skipet et varsel om død og ulykke, mens andre hevdet at det var ute etter å renne andre fartøyer i senk. 

Det finnes også en nordisk versjon av denne legenden, levendegjort i operaen Den flyvende hollender. Det sies at Wagner ble inspirert til å skrive operaen under en sjøreise til Norge. Skipet han var på, kom ut for uvær og måtte søke ly ved Borøy utenfor Tvedestrand. I operaen fortelles det at det eneste som kan løse kapteinen på Den flyvende hollender fra forbannelsen, er en kvinne som sverger ham evig troskap. For om mulig å finne henne, har en engel fortalt ham at han får gå på land hvert syvende år. Handlingen foregår et sted på norskekysten, der han møter datteren av en lokal skipper. I sluttscenen løses hollenderen fra sin skjebne, i det han stiger mot himmelen med sin utkårede.