bakgrunnsbilde stjernehimmel

  TRYLLEFLØYTEN

  Av W. A. Mozart

  Forkortet og bearbeidet av Magnus Loddgard og Ivar Tindberg


  Norsk gjendiktning ved Magnus Loddgard (sangtekster) og Ivar Tindberg (dialoger)

  Etter å ha kjempet mot et uhyre reddes prins Tamino av tre damer som er i tjeneste hos Nattens Dronning. Dronningen er i nød, og prins Tamino blir spurt om å redde dronningens datter Pamina fra den onde Sarastros makt. Fuglefangeren Papageno er også tilstede, og det blir bestemt at han skal følge Tamino på reisen. De tre damene utstyrer Tamino med en magisk fløyte og Papageno med et magisk klokkespill, deretter viser tre gutter dem vei til Sarastros palass.

  I Sarastros palass voktes Pamina av slaveoppsynsmannen Monostatos. Han er sterkt tiltrukket av henne, og forsøker å tvinge Pamina til å gjengjelde sine følelser, men uten hell.

  Papageno og Tamino leter etter Pamina, men har kommet bort fra hverandre underveis. Papageno finner Pamina og forteller henne at Tamino er blitt forelsket og er på vei for å redde henne ut av fangenskapet.

  I mellomtiden har de tre guttene ført Tamino til visdommens tempel der han får vite at Sarastro likevel ikke ond, tvert i mot. Tamino spiller på den magiske fløyten og denne viser seg å kunne beskytte mot farer. I mellomtiden prøver Pamina og Papageno å finne Tamino. De blir omringet av Monostatos, men Papageno prøver sitt magiske klokkespill, noe som fører til at vaktene blir forhekset og at Papageno og Pamina klarer å unnslippe. Sarastro og hans følge ankommer stedet, og Pamina bestemmer seg for å tilstå at hun har har flyktet og dermed trosset Sarastros vilje. Hun bekjenner også at Monostatos har prøvd å tvinge seg på henne med makt. Sarastro tilgir henne og når Monostatos ankommer med Tamino, bestemmer Sarastro seg for å straffe Monostatos og slippe Tamino og Papageno inn i prøvelsens tempel.

  Sarastro forklarer sine prestebrødre at det er forutbestemt at Tamino og Pamina skal ha hverandre, men at Tamino må bestå noen prøvelser før han kan bli tatt opp i visdommens tempel og gjøre seg Pamina verdig. Tamino aksepterer oppdraget og hans kamerat Papageno blir med, lokket av et løfte om at han vil få en kone i belønning.

  Den første prøvelsen består i å beherske taushetens kunst, noe som viser seg spesielt utfordrende for Papageno. Nattens Dronning oppsøker Pamina og ber henne drepe Sarastro med en dolk. Monostatos prøver deretter nok en gang å tvinge seg på Pamina, men Sarastro får forhindret dette. Pamina forteller om det planlagte mordet på ham og blir tilgitt fordi dette ble planlagt under morens innflytelse.

  I prøvelsens tempel har Papageno vanskeligheter med å holde seg taus, mens Tamino gjennomfører oppdraget selv om det betyr at han må overse at Pamina gjennomgår store smerter. Hun på sin side får inntrykk av at Tamino ikke elsker henne lenger og hun ønsker derfor å dø. Papageno har også mistet alt håp om å oppleve kjærligheten og planlegger også å ta sitt liv. De tre guttene kommer Papageno til unnsetning og gir ham motet tilbake. De ber ham spille på klokkespillet, noe som fører til at Papagena åpenbarer seg og at hun og Papageno kan få hverandre.

  Tamino og Pamina må gjennomgå de to siste prøvelsene som består i å gå gjennom ild og vann. De unge består oppdraget. Monostatos har i mellomtiden skiftet side, og sammen med Nattens Dronning og de tre damene forsøker han å ta seg inn i tempelet og ødelegge Sarastro og hele hans rike. De mislykkes i dette og Pamina og Tamino kan endelig få hverandre og bli tatt opp i de innviddes orden.

   

  Solister

  CAROLINE WETTERGREEN, SOPRAN (NATTENS DRONNING)CAROLINE WETTERGREEN, SOPRAN (NATTENS DRONNING)

  Den unge norske sopranen Caroline Wettergreen er født og oppvokst i Bergen. Hun studerte ved Norsk Musikkhøgskole i Oslo, og på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i København. Hun visste allerede som 10-åring at det var operasangerinne hun ville bli. Operaklubben i Oslo spår at Caroline blir en ny norsk operastjerne!
  Som konsertsanger har hun dukket opp i verker av Bach, Fauré, Händel, Haydn, Mendelssohn, Mozart, Orff, Schubert og Villa-Lobos.

  MAGNE FREMMERLID, BASS (SARASTRO)MAGNE FREMMERLID, BASS (SARASTRO)

  Den norske bassen Magne Fremmerlid studerte ved Roagland Musikk konservatoriet i Stavanger og med Ingrid Bjoner i Oslo. Han har jobbet ved Den Norske Opera & Ballett siden 1997! Der har han sunget mer enn 50 ledende roller og listen over sangmeritter er lang og inderlig. Opera Østfold har vært så heldig å ha ham med blant annet som Zaccaria i NABUCCO, og som Tsar Peter den store tilbake i 2005 og Aurora på Fredriksten festning. Magne er også en av Skandinavias ledende konsertsangere.
  PETTER MOEN, TENOR (TAMINO)PETTER MOEN, TENOR (TAMINO)

  Den unge norske tenoren Petter Moen ble født i 1988. Han er utdannet ved Operahøgskoen i Oslo og ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i København med Susanna Eken.
  Petter gjorde en flott rolle i årets Operafest 2016 som er et samarbeidsprosjekt mellom Opera Østfold og Det Norske Blåseensemble. Han har raskt gjort et navn for seg selv som konsertsanger og har gjort en rekke opptredener med orkester og ensemble i Norge, Danmark og Tyskland.


  BEATE MORDAL , SOPRAN (PAMINA)BEATE MORDAL , SOPRAN (PAMINA)

  Beate Mordal – er født og oppvokst i Molde. Våren 2015 fullført en treårig solistutdannelse ved Operaakademiet i København. I november samme året ble hun tilsatt som Møremusiker i Møre og Romsdal fylke. Før hun ble ferdig med studiene debuterte hun som Papagena i “Die Zauberflöte” av Mozart, ved Den Kongelige Danske opera.

  Sommeren 2014 debuterte hun som Susanna i “Le nozze di Figaro” på norsk, i Tylldalen. Og i juni 2016, gjorde hun denne rollen i England med Longborough Festival Opera. Sommeren 2015 sang hun Lena i den moderne a cappella operaen SVADBA under festivalen i Aix-en-Provence, og turnerte med denne operaen i Frankrike, mai 2016. Her ble hun utnevnt som en Laureate sammen med artister som Lise Davidsen, Nicolas Royez etc. - og turnerer med duokonserter for festivalen i Frankrike i 17/18 sesongen.
  EMIL HAVOLD NÆSHAGEN, BASS-BARYTON (PAPAGENO)EMIL HAVOLD NÆSHAGEN, BASS-BARYTON (PAPAGENO)

  Emil Havold Næshagen født 1992, er en ung bass-baryton fra Råde. Han studerer for tiden ved Operahøyskolen i Oslo, hvor han tar sine sangtimer hos sopranen Toril Carlsen. Han har vært aktiv i rockeband stort sett hele livet, men har beveget seg inn på sjangeren opera og klassisk de siste 5 årene. Til tross for hans unge alder har han sunget ved flere anerkjente arenaer i Norge, blant annet Oscarsborgoperaen, Kirsten Flagstad Festival, Oslo Griegfestival, Oslo Operafestival og Den Norske Opera og Ballett.
  VIGDIS UNSGÅRD, SOPRAN (PAPAGENA)VIGDIS UNSGÅRD, SOPRAN (PAPAGENA)

  Vigdis Unsgård kommer fra Skatval, Nord-Trøndelag. Utdannet ved Norges Musikkhøgskole, og våren 2015 gjorde hun ferdig sin mastergrad i opera ved Kunsthøgskolen i Oslo. Vigdis startet sin karriere i 2012 som Lucie i Opera Trøndelags produksjon av Olav Engelbrektsson. Som frilanser har hun sunget roller som Susanna i Figaros bryllup, Papagena og Første Dame i Tryllefløyten, Gianetta og Adina i Elskovsdrikken. Vigdis er sesongene 2015/16 og 16/17 solistpraktikant ved Den Norske Opera & Ballett.
  STINA STEINGRIM LEVVEL, SOPRAN (1.DAME)STINA STEINGRIM LEVVEL, SOPRAN (1.DAME)

  Stina Steingrim Levvel er født og oppvokst i Fredrikstad og startet sin musikkutdannelse ved Musikkonservatoriet i Kristiansand. Etter avsluttet mastergrad ved Norges Musikkhøgskole i 2009 gikk turen til Tyskland og Hochschule für Musik und Theater “Felix Mendelssohn Bartholdy” i Leipzig hvor hun tok avsluttende eksamen med toppkarakter. I løpet av årene i Tyskland tolket Stina roller som Andre heks i Dido og Aeneas av Purcell, Andre dame i Tryllefløyten av Mozart, Lady Billows i Albert Herring av Britten og Rosalinde i Flaggermusen av J. Strauss.
  MARI ASKVIK, MEZZOSOPRAN (2.DAME)MARI ASKVIK, MEZZOSOPRAN (2.DAME)

  Mari Askvik (f.1988) er en mezzosopran fra Sogn og Fjordane i Norge. Hun har en mastergrad i opera fra Den Norske Opera Academy i Oslo, og en bachelor i opera og klassisk sang fra Det Norske Operaakademiet i Oslo, Norges Musikkhøgskole og Griegakademiet i Bergen. Hun har vært frilanser som operasanger, konsertsanger og ensemble sangeren i Norge og i utlandet siden av studiene. Hun har vært medlem av Det Norske Solistkor siden oktober 2015, og er også medlem av tidligmusikkensemble Christian IVs Vokalensemble i København.
  LYDIA MOELLENHOFF, ALT (3.DAME) LYDIA BRYNGELSSON, ALT (3.DAME)

  Lydia Moellenhoff ble født i USA og utvandret til Tyskland med sin familie da hun var seks år gammel. Som barn sto hun på scenen som barnestatist ved siden av sin far på Theater Trier.
  Utdannet hos Prof. Berthold Schmid på Musikkhøyskolen i Leipzig. Hun var solistpraktikant på Den Norske Opera i sesongen 2011/2012 og debuterte der som Andre Dame i TryllefløYten fra W.A. Mozart og som Fortuna og Minerva i Monteverdis opera Ullysses vender hjem. Nå bor hun i Oslo og jobber som frilans-sanger i Norge og Tyskland. Lydia har vært solist med forskjellige ensembler og dirigenter.
  KRISTIAN KROKSLETT, TENOR (MONOSTATOS)KRISTIAN KROKSLETT, TENOR (MONOSTATOS)

  Den nordnorske tenoren Kristian Krokslett omtales som en meget allsidig sanger. Han har de senere årene vært engasjert ved de aller fleste operascenene i Norge. Han har medvirket i en rekke nyskrevne norske operaer. Kristian var med i Tosca på Fredriksten festning i 2015 der han gjorde rollen som Spoletta. Gjennom årene har Kristian medvirket på en rekke ulike CD-innspillinger, og har også gitt sin stemme til reklame- og tegnefilmer. Han har også det siste året vært på konsertturnéer sammen med Hanne Krogh, Marianne Antonsen og Helene Bøksle.
  JAKOB CHRISTIAN ZETHNER, BASS (SPRECHER/2.PREST/2.SOLDAT) JAKOB CHRISTIAN ZETHNER, BASS (SPRECHER/2.PREST/2.SOLDAT)

  Jakob Christian Zethner er utdannet både pianist og sanger på Kodaly institutt og Franz Liszt Academy i Ungarn, ved Den Norske Musikkhøyskolen, ved The Royal Academy of Music i Danmark (debut i 1998), og på The National Opera Studio i UK .
  Han hadde sin debut som profesjonell operasanger i 1997 med British Youth Opera som Papa Truelove i Raker Progress. Siden da har han sunget om 30 roller med ulike selskaper i Danmark, UK og Tyskland. Han har jobbet kontinuerlig med The Danish National Opera gjør Mozart roller Sarastro, Sprecher, Komtur, Masetto, Puccini roller Angelotti og Colline og Strauss roller Erster Soldat / Salome og Vanuzzi / Schweigsame Frau.
  HALLVAR DJUPVIK, TENOR (1.PREST/1.SOLDAT)HALLVAR DJUPVIK, TENOR (1.PREST/1.SOLDAT)

  Hallvar Djupvik var sesongen 12/13 tilknyttet Nasjonaloperaen som solistpraktikant, hvor han sang roller som Beppe i Cavalleria Rusticana, Dr. Blind i Flaggermusen, Daniel i Robin Hood og 2. jøde i Salome. Han har sin bakgrunn fra musikkonservatoriet i Kristiansand og Operaakademiet i København og var fast ansatt i Operakoret fra 2007 til 2009. Han har vært solist med repertoar fra forskjellige deler av operalitteraturen i konsertsammenheng, samt at han har vært med på operaproduksjoner og oppføringer av kirke- og kammermusikalske verk. Han har mottatt en rekker stipend og priser, blant annet Shells musikkteaterstipend i 2010.

  Nettside og Grafisk Design levert av ODIN MEDIA